Siden 1950erne er der sket meget med opfattelsen af, hvad psykisk sygdom er. Man har forsøgt at blive meget mere præcis, når man skal finde ud af, hvad en syg person fejler. Derfor er det kendetegnende, at der er kommet flere og flere diagnoser, og at de er blevet mere og mere specialiserede.
Det er ikke enkelt at stille en psykisk diagnose, men man lægger vægt på, at den er så præcis og objektiv som mulig. Fra 1994 gik lægerne i Danmark over til at bruge FN's verdenssundhedsorganisation WHO's diagnose-system ICD-10. Det er en lang oversigt over sygdomme med beskrivelser af, hvilke symptomer en sygdom giver. Man forsøger at diagnosticere udelukkende ud fra sygdommens fremtræden og ikke blande forestillinger om, hvorfor sygdommen er opstået, ind i selve diagnosen.

Lægerne interesserer sig derfor ikke i helt samme grad som tidligere (se Hvad fejlede patienterne? 1850-1950) for, hvad der kan være årsagen til, at en patient er blevet syg. Forklaringer som "skuffet i kærlighed" eller "familiesplid" bliver ikke betragtet som relevante oplysninger, når man skal bestemme, hvad en psykisk syg patient fejler.

I stedet handler det om at beskrive, hvad den syge oplever af symptomer. Det kan f.eks. være "tristhed" eller "modløshed" eller "hallucinationer", hvor patienten f.eks. kan høre stemmer, andre ikke oplever.
Det kan også være en beskrivelse af, hvordan patienten opfører sig, der kan give grund til at stille en bestemt diagnose.

 

 

Diagnose

I dag findes der en lang række diagnoser, der spænder over mange former for psykiske sygdomme. Nogle psykiske sygdomme er medfødte, andre skyldes misbrug af alkohol og stoffer, mens andre opstår, uden at lægerne rigtig kan forklare hvorfor. Der er også stor forskel på, hvordan sygdommene viser sig, og hvordan de påvirker dem, der bliver ramt af dem. De mest almindelige psykiatriske diagnoser omfatter bl.a.:

ADHD

Angst og fobier

Bipolar lidelse

Borderline

Depression

Misbrugslidelser

OCD

Personlighedsforstyrrelser

Psykoser

Skizofreni

Spiseforstyrrelser

Rigtig mange mennesker rammes i løbet af deres liv af psykisk sygdom, og næsten alle kender nogen, der har været eller er syge. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed vil ca. 20% af den danske befolkning have problemer med mental sundhed i løbet af et år. Ifølge Psykiatrifonden vil ca. hver 3. dansker på et eller andet tidspunkt i livet opleve psykiske problemer eller symptomer, der har en diagnose. Kort sagt er psykisk sygdom helt normalt.

På hjemmesider som www.psykiatrifonden.dk eller www.bedrepsykiatri.dk kan du læse mere om, hvad det vil sige at have en psykisk sygdom.